Başkandan

Dr. Ali Timuçin Atayoğlu

Genel Başkan

Merhaba,

Apiterapi Derneği, 12 yılı geride bıraktı. Geçen süre içinde ülkemizde Apiterapi adına heyecan verici pek çok gelişme yaşandı. En önemlisi “Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Yönetmeliği”nin, 27 Ekim 2014 tarihinde 29158 sayı ile Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiş olması gösterilebilir. Zira, bu yönetmelik çerçevesinde “arı ve arı ürünlerinin bazı hastalıkların tedavisinde tamamlayıcı ve destekleyici olarak kullanılması” diye tanımlanmış olan “Apiterapi” uygulamaları da yer almaktadır.

Bunun hemen akabinde “Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” 26.11.2014 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi ve TÜSEB bünyesinde kurulacak enstitüler başlığı altında “Türkiye Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Enstitüsü” kurulmasının önü açıldı. 2019 yılında yürürlüğe giren “Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamalarının Klinik Araştırmaları Hakkında Yönetmelik” ile iyi klinik uygulamaları çerçevesinde, geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları alanlarında klinik çalışma yapılmasına ve gönüllülerin haklarının korunmasına dair usul ve esaslar düzenlendi.

2016’a geldiğimizde ise ulusal ve uluslararası apiterapi camiasının gündeminde İstanbul Medipol Üniversitesi’nde Apiterapi Uygulama Merkezi açılması vardı.. ve bir yandan da tıp hekimlerine yönelik Apiterapi Sertifikasyon programları..

2018 yılına geldiğimizde apiterapide geleneksel ve modern entegrasyonu denildiğinde akla ilk gelen ülke artık Türkiye olmuştu ve Ulusluslarası Apiterapi Federasyonu’na üye olduğumuz bu sene, oy birliği ile federasyon başkanlığı ülkemize devredildi.

2021’de ülkemiz 90 ülkeden üçbinin üstünde ziyaretçi ile şimdiye kadar gerçekleşmiş en büyük apiterapi etkinliğine ev sahipliği yaptı. Istanbul Medipol Üniversitesi ile iş birliği yapılarak, 1. Uluslararası Apiterapi Ortak Kongresi (IFA, FELAPI, ApiDer), IPRG Konferansı ve TAB Arıcılık Zirvesi gibi etkinlikleri tek çatı altında buluşturan “WorldApiExpo & Congress”, dijital altyapısı ile etkileşim sağlayarak ulusal ve uluslararası alanda önemli bir başarıya imza attı.

Şimdi, Apiterapi ve Apikültür alanında faaliyet gösteren tüm sektör mensupları ile bilim dünyasının konusunda uzman akademisyenlerini ağırlayan bu etkinliği 2023 Ekim ayında Muğla’da düzenlemek için harekete geçtik. Apiterapi ve apikültür konusunda yeni gelişmelerin, bilimsel çalışmaların ve trendlerin konuşulacağı etkiliğimize kamu, akademi ve özel sektörden ilgililerin yanı sıra arıcılık ekipmanları ve arı sağlığı ürünleri üretici ve/veya tedarikçileri, arı ürünleri geliştiricileri ve apiterapi hizmeti ve eğitimi gibi, bu alanlarda faaliyet gösteren firma temsilcileri ve sağlık profesyonelleri ile birlikte patent ve marka yönetim, denetim ve sertifika uzmanları davetlidir.

Güzel bir haberle bitirelim.. Uluslararası Federasyon başkanlığı bir kez daha ülkemizde..

Yapılacak çok işimiz var..Öyleyse, arı gibi çalışmaya devam..

Sağlıcakla kalın..
Dr. Öğr. Üyesi Ali Timuçin ATAYOĞLU